Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.01.27

Kiállítás

Aki járt már és látta egy-egy győztes kutya gazdijának földöntúli boldogságát és büszkeségét, könnyen "megfertőződik", és arra gondol, milyen jó is lenne egyszer a Best in Show címet elhódítani. Vesz egy kutyát, amelyből a világ legcukibb és legszebb kutyája cseperedik, majd elviszi egy kiállításra, és hamarosan egy nagyon boldogtalan gazdi válik belőle, mert a bíró rossz jellemzést adott. Bizony, a "kiállítás legszebb kutyája" címet nem adják oly könnyen, és egy kiállításon csak egy kutya kaphatja meg.

Lehetnek a kutyánknak jó adottságai, ha nem megfelelő a felkészítés, kevés a tapasztalat, sokáig rossz eredmények születhetnek. Első lépésként egy olyan tenyésztőt keressünk, aki nagy kiállítási tapasztalattal rendelkezik, és a tenyészetéből származó egyedek jó eredményekkel rendelkeznek. Bízzuk magunkat a tapasztalatára, melyik kölyköt ajánlja kiállítási célra. Nem feltétlenül a nekünk legaranyosabbnak tűnő kölyökben rejtőzik a nagy bajnok.

Még mielőtt beneveznénk egy kiállításra, tájékozódjunk a bírálati szempontokat, a bírálat menetét illetően is. Kutyánk küllemi szempontból lehet valóban nagyon szép, mindez mit sem ér a megfelelő ringdresszúra nélkül. A tökéletes felkészítés már a kölyökkori szocializációnál kezdődik. Fontos, hogy kölyökkora óta ingergazdag környezetben mozogjon, ne féljen idegenektől, idegen kutyáktól. Rendszeresen gyakoroljuk vele a fogmutatást és a herevizsgálatot, mert ezek megtagadása a kutya kizárását vonja maga után.

Ismernünk kell a fajtánál szokásos beállítást, ez az egyes fajtáknál eltérő lehet, érdemes előbb kiállításokon megfigyelni, tenyésztőnél érdeklődni. Lényeg, hogy nyugodtan álljon, szokja meg az asztalon való vizsgálgatást. Ismerni kell továbbá a kutya mozgásban való bemutatásának követelményeit. A kutyának mindig a felvezető bal oldalán kell tartózkodnia, mindig a bíró által éppen kért mozgást bemutatva. Lényeges, hogy a kutya egyenletesen mozogjon, ne maradjon le a felvezető mellől. Ne legyen unott, ne lógjon a feje. Nagyon fontos rendszeresen gyakorolni a felvezetést, a fordulatokat, és mindezt más emberek és kutyák jelenlétében is, mert lehet, hogy a kertben minden tökéletes, azonban a ringben jelenlévő sokadalom megzavarhatja, és csődöt mond. Az agresszív viselkedés is a kutya kizárását vonhatja maga után, emiatt is célszerű szoktatni idegen kutyák társaságához.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szia

Anna, 2009.01.09 18:47

Szia!
kitettem a linkeim közé az oldalad!Léci Te is tedd ki az enyémet!
www.fokatanya.eoldal.hu

A kiállításokról kicsit másképp....

Angel, 2008.03.27 18:08

Ez mind igaz ami itt leíródott, még néhány lényeges gondolat! Amit sokan nem gondolnának, az az hogy felvezetés közben milyen ruhát viseljünk? Ki gondolná, hogy egy hétvégi kiállítós programra, kiskosztümben, és csini kis cipőben kellene megjelenni, különben, a kutyánk sajnos nem fogja a kellő bírálatot kapni! Az egész kiállítás elment egy igen rossz irányba, nagyobb százalékban néznek minden más "apró" dolgot, mint a kutya kiállását, mozgását, a gazdával együtt való részvételét!
Nekem volt jó tapasztalatom is, és rossz is, és ha bárki kiállításra adja a fejét, az tapasztalni fogja, milyen bírálati különbség lesz, egy külföldi bíró, és egy magyar "idős bíra" véleménye között, mert míg a külföldi bírának nem biztos, addig egy magyar bírának érdeke, hogy kinek a kutyája érjen el, és kinek ne eredményeket! Sajnos ez a Nagy Magyar Valóság!!!!!!